Karkówka w kapuście
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Karkówka wieprzowa, kiszona kapusta, cebula i czosnek – to główne składniki, które sprawią, że ten przepis na karkówkę w kapuście będzie świetnym pomysłem na obiad. Soczyste mięso idzie tutaj w parze z delikatnie kwaśną kapustą, a całość doprawiona jest aromatycznym czosnkiem i cebulką.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 720 g (6 plastrów)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 40 g (4 ząbki)
- Kapusta kiszona - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Przepis krok po kroku
- Plastry mięsa rozbij i dopraw solą i pieprzem.
- Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
- Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w pióra.
- Smaż mięso, aż nie będzie miękkie.
- Kapustę posiekaj i wyłóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na warstwę kapusty połóż mięso i zapiecz w piecu przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Obsmaż mięso krótko na patelni, miękkości nabierze podczas pieczenia w brytfannie. To pomoże obniżyć kaloryczność potrawy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk