Karkówka pod pierzynką
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa, sos sojowy, oliwa z oliwek, jogurt grecki i ser żółty – to bohaterowie tego smakowitego przepisu! Wystarczy połączyć te składniki, żeby stworzyć pyszne danie, które zachwyci każde podniebienie. Połączenie duszonego mięsa z kremowym, serowym sosem sprawia, że danie jest soczyste i pełne smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g
- Sos sojowy - 15 ml (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 100 ml
- Śmietana 12% - 100 g
- Ser żółty - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Karkówkę oczyść i podziel na plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem.
- W misce zmieszaj oliwę, sos sojowy, a także przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na 30 minut.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- W misce wymieszaj jogurt, śmietanę i starty ser. Polej sosem karkówkę.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny