Karkówka po żydowsku

Opublikowano: 24.11.2021 r.
Cebula, pieczarki, papryka zielona, marchewka, oliwa z oliwek, karkówka wieprzowa – to właśnie te składniki tworzą niepowtarzalną bazę karkówki po żydowsku. W tej mieszance smaków nie zabraknie także ketchupu i musztardy sarepskiej, które dodają potrawie intensywności i głębi. Całość dopełnia aromatyczny bulion wołowy.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Papryka zielona - 250 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Ketchup - 40 g (4 łyżeczki)
- Musztarda sarepska - 75 g (3 łyżki)
- Bulion wołowy - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na plastry i rozbij je tłuczkiem.
- W dużej misce zmieszaj ketchup, musztardę i olej. Dodaj przyprawy.
- W danej marynacie wymieszaj mięso i odłóż na 30 minut.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem.
- Dodaj pokrojone na plasterki warzywa.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny