Karkówka po zbójnicku
Opublikowano: 04.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa, papryka w trzech kolorach (zielona, czerwona, żółta) i cebula to baza karkówki po zbójnicku. Soczyste mięso, połączone z chrupiącymi warzywami i aromatycznym bulionem, czyni to danie pełnym smaku. Dodatki jak ogórki konserwowe, musztarda i koncentrat pomidorowy dodają wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 5 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 600 g (5 plastrów)
- Papryka zielona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 240 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ogórki konserwowe - 180 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Plastry karkówki delikatnie rozbij i dopraw do smaku.
- W misce wymieszaj mięso z olejem i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
- W brytfannie usmaż plastry karkówki.
- Następnie dodaj pokrojone warzywa i duś pod przykryciem.
- Po 10 minutach dodaj szklankę wody i resztę składników.
- Wywar dokładnie wymieszaj i duś przez około godzinę.
Komentarz dietetyka
Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne gdy przygotujesz domowy bulion warzywny zamiast np. kostki rosołowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk