Karkówka po myśliwsku
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Karczek w sosie myśliwskim z cebulą, ogórkami kiszonymi oraz z grzybami suszonymi to znakomita inspiracja na pyszne mięso z piekarnika w sosie.
Składniki dla 10 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Ogórki kiszone - 300 g
- Cebula - 200 g
- Suszone grzyby - 60 g
- Koncentrat pomidorowy - 380 g
- Keczup - 60 g (4 łyżki)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (do obtoczenia mięsa)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Namocz grzyby w wodzie (godzinę wcześniej). Po godzinie nastaw piekarnik do nagrzania na 180 stopni Celsjusza. Zagotuj też 3 szklanki wody (będzie na sos).
- Umyj mięso. Pokrój karkówkę robiąc plastry o grubości około 2 cm.
- Plastry karkówki posyp z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką.
- Nagrzej patelnię.
- Przyprawione mięso obtocz w mące z obu stron i wyłóż na gorącą patelnię.
- Smaż mięso około 3-4 minuty z każdej strony, by stało się rumiane.
- Ogórki pokrój w ćwierć plastry, cebulę w pół plastry, a namoczone grzyby w paski.
- No naczynia żaroodpornego włóż mięso, przykryj pokrojonymi warzywami i grzybami. Wyłóż też pokrojone drobno 2 ząbki czosnku.
- Czas na marynatę. 3 szklanki gorącej wody, koncentrat, keczup, musztardę, miód, sok z połowy cytryny, paprykę ostrą i słodką, tymianek, sól, pieprz i 2 liście laurowe dokładnie ze sobą wymieszaj. Spróbuj czy smak jest odpowiedni, jeśli by czegoś brakowało - dodaj.
- Powstałą marynatę wylej na mięso.
- Piecz karkówkę pod przykryciem przez 2 godziny.
- Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę.
Komentarz dietetyka
Karkówka po myśliwsku to przepis, który jest bogaty w tłuszcz. Ma wysoką kaloryczność. Przez obecność suszonych grzybów danie nie jest polecane małym dzieciom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości