Karkówka po meksykańsku
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Karkówka wieprzowa, pomidory w puszce, cebula i czerwona fasola – to właśnie te składniki tworzą niezły harmonijny miks. Dodaj do tego trochę przecieru pomidorowego oraz kukurydzę z puszki, a powstanie coś, co mogłoby spokojnie znaleźć się na meksykańskim stole. Niezłe połączenie, co?
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Fasola czerwona - 400 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 70 g (1 mini puszka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, tymianek, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść, oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej karkówkę z obu stron.
- W naczyniu żaroodpornym rozłóż mięso.
- Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, a następnie ułóż na mięsie.
- Cebulę pokrój na plasterki i dodaj do mięsa.
- W rondelku podgrzej pomidory z puszki z przecierem.
- Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
- Zalej mięso sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika.
- Danie piecz w 200 stopniach przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak ze względu na dużą ilość czerwonego mięsa, nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny