Karkówka po królewsku
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa, pieczarki i marchewka - to trio, które tworzy magiczne połączenie smaków w przepisie na karkówkę po królewsku. Ta mięsna potrawa wzbogacona o delikatne pieczarki i soczystą marchewkę, dusi się w aromatycznej oliwie z oliwek, tworząc miękki i pełen smaku posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Pieczarki - 150 g
- Marchewka - 90 g (2 marchewki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój w plastry. Rozłóż je i dopraw. Mięso najlepiej marynuj całą noc w lodówce.
- Pieczarki przekrój na pół, marchewkę w talarki, a cebulę w piórka.
- Naczynie żaroodporne natłuść.
- Ułóż mięso i warzywa.
- Piecz w zamkniętym naczyniu w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Karkówka należy do mięs o podwyższonej ilości tłuszczu, dlatego jeśli nie możemy spożywać tego typu mięs warto ją zamienić na drób, który również idealnie sprawdzi się w takim wydaniu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk