Karkówka po kaszubsku
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Karkówka wieprzowa, pieczarki, cebula i czerwona papryka - to składniki, które robią całą robotę w karkówce po kaszubsku. Soczysty kawałek mięsa w połączeniu z aromatycznymi warzywami i odrobiną śmietany tworzy idealną harmonię smaków. Nie zapominajmy o kajzerce, która dodaje fajnego chrupnięcia.
Składniki dla 15 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Łopatka wieprzowa - 300 g (mielona)
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 120 g (1/2 sztuki)
- Kajzerka - 80 g (podsuszona)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Śmietana 18% - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Mleko 3,2% - 125 ml
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, rózga, miska, rękaw do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Karkówkę natnij na płasko i rozłóż na plaster. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do mięsa (wieprzowego).
- Bułkę włóż do miseczki i zalej wodą by namokła.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki z papryką i cebulą. Odłóż na bok 2 łyżki podsmażonych warzyw.
- Podsmażone składniki wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i odciśniętą bułką kajzerką.
- Na płat mięsa wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i zepnij wykałaczkami lub owiń sznurkiem.
- Mięso przełóż do rękawa, dodaj 2 łyżki wody i zabezpiecz końce. Piecz przez 70 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 10 minut, by mięso się zarumieniło.
- W międzyczasie wlej śmietanę, mleko i serek topiony do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając.
- Dodaj odłożone wcześniej warzywa i jeszcze chwilę podgrzewaj. Ściągnij z palnika, dodaj rozkłócone żółtko i wymieszaj.
- Upieczone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj polane sosem.
Komentarz dietetyka
Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie powinna pojawiać się częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk