Karkówka po cygańsku
Opublikowano: 11.06.2021 r.
Karkówka wieprzowa, cebula, czosnek, pieczarki, ogórki kiszone i przecier pomidorowy to kluczowe składniki karkówki po cygańsku. Soczysta karkówka wieprzowa duszona jest z pieczarkami i papryką w aromatycznym sosie z przecieru pomidorowego, doprawionym czosnkiem i musztardą. Całość dopełnia charakterystyczny kwaśny smak ogórków kiszonych.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g (4 kotlety)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Ogórki kiszone - 180 g (3 szt)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g (3/4 szklanki)
- Sok z cytryny - 45 ml (3 łyżki)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kotlety rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.
- W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej kawałki mięsa. Następnie zdejmij kotlety na talerz i podsmaż na patelni pokrojoną w piórka cebulę.
- Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżką oliwy i poukładaj w nim kotlety. A na kotlety poukładaj cebulę.
- Paprykę i pieczarki umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do mięsa.
- Ogórki pokrój w drobne paseczki i dołóż do reszty składników.
- W misce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, sok z cytryny i musztardę. Przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Sosem zalej mięso i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na obiad, jednak warto pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w diecie zbyt często ze względu na zły wpływ na układ krwionośny. To danie nie będzie odpowiednie dla osób na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny