Karkówka pieczona z warzywami

Opublikowano: 27.08.2021 r.
Karkówka wieprzowa, młode ziemniaki, marchewka, kalafior, pieczarki i cebula plus odrobina oleju rzepakowego. Wszystko razem pieczone to przepis na idealny, domowy obiad. Mięso, ziemniaczki i warzywa nabierają super smaku i aromatu, który unosi się po całym domu. Proste składniki, a efekty na talerzu są naprawdę zaskakujące.
Składniki dla 7 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
 - Ziemniaki młode - 400 g
 - Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
 - Kalafior - 200 g
 - Pieczarki - 200 g (7 sztuk)
 - Olej rzepakowy - 30 ml
 - Cebula - 200 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
 
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
 
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój w 3 centymetrowej grubości plastry. Dobraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
 - Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w połówki. Marchew w talarki. Pokrój pieczarki na połówki. Cebulę pokrój w pióra. Kalafiora podziel na mniejsze części. Warzywa dopraw solą i polej olejem rzepakowym.
 - Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa. Między warzywa powkładaj plastry karkówki.
 - Piecz w 180 stopniach przez 60 minut.
 - Pod koniec pieczenia włącz grill w piekarniku i podpiecz jeszcze 10 minut.
 - Gotową karkówkę podawaj na ciepło.
 
Komentarz dietetyka
Karkówka pieczona z warzywami to świetna alternatywa dla smażonego mięsa. Pieczone mięso jest lżej strawne, ma mniejszą ilość tłuszczu więc i mniej kalorii. Warzywa pieczone z mięsem są dużo smaczniejsze, więc jeśli nie lubisz surowych warzyw spróbuj te pieczone z karkówką, będziesz zachwycony.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny