Karkówka pieczona w sosie
Opublikowano: 09.08.2021 r.
Składniki to karkówka wieprzowa, czerwona papryka, cebula i jogurt naturalny. Karkówka pieczona w sosie to prawdziwa gratka – soczysta karkówka doprawiona aromatyczną czerwoną papryką i cebulą, podbita jogurtem naturalnym, który dodaje daniu lekkiej kwasowości i idealnie komponuje się z mięsem. To danie, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia!
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 500 g (5 plastrów)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jogurt naturalny - 25 ml
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Karkówkę oczyść z błonek. W misce zmieszaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę słodką, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i kminek. Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej plastry karkówki.
- Karkówkę umieść w naczyniu żaroodpornym i wylej do niego pozostałą w misce marynatę. Do całości dolej 3/4 szklanki wody. Ułóż wokół mięsa obrane i pokrojone warzywa. Piecz karkówkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70 minut.
- Po tym czasie mięso wyłóż na półmisek a sos przelej do rondelka. Dodaj do niego skrobię i śmietanę i dobrze wymieszaj.
- Gotowe mięso podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny