Karkówka pieczona w plastrach z cebulą

Opublikowano: 15.08.2022 r.
Karkówka wieprzowa, cebula, musztarda, przecier pomidorowy z solą, miód i czosnek – te składniki składają się w przepis na soczystą karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą. Ta kompozycja gwarantuje bogaty smak i pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Cebula - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Musztarda - 20 g
- Przecier pomidorowy z solą - 200 g
- Miód - 40 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, oliwa, szczyptą soli oraz pieprzu, majerankiem, przecierem pomidorowym oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
- Karkówkę pokrój na cienkie plastry i wytnij z niej tłuste części.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Plastry karkówki oraz cebulę dodaj do marynaty.
- Składniki w misce dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.
- Po tym czasie zawartość miski przełóż do rękawa do pieczenia, który włóż na blaszkę do pieczenia.
- Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 godziny.
- Gotowe mięso podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonała propozycja na smaczny obiad. Karkówka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny