Karkówka pieczona w plastrach
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Karkówka wieprzowa, marchewka i cebula to trio, które tworzy bazę tej smakowitej pieczonej karkówki w plastrach. Soczysta karkówka przeplata się delikatnością duszonej cebuli i słodyczą marchewki, a to wszystko podlane odrobiną oleju rzepakowego. Idealne połączenie składników, które sprawi, że obiad będzie wyjątkowo aromatyczny i sycący.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Marchewka - 100 g (2 marchewki)
- Cebula - 200 g (2 cebule)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
- Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn.
- Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie.
- Na koniec blaszkę szczelnie zamykamy drugą od góry.
- Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk