Karkówka pieczona
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Soczysta karkówka wieprzowa, aromatyczny czosnek i oliwa z oliwek - te trzy składniki to podstawa genialnego dania, które zachwyci każdego mięsożercę. Upieczona karkówka jest pełna smaku i tego niezwykłego aromatu, który zyskuje dzięki długiemu marynowaniu. To prosty sposób na pyszny obiad, który zawsze się udaje.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Oliwa z oliwek - 84 ml (7 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej.
- Karkówkę opłucz i osusz. Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym i tam natrzyj marynatą.
- Przykryj naczynie żaroodporne i odstaw do lodówki na 6 h.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół). Do naczynia żaroodpornego z karkówką wlej 1/3 szklanki wody.
- Karkówkę duś pod przykryciem ok. 60 min, a potem ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 15 min do przyrumienienia.