Karkówka kebabowa
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa, czerwona cebula, keczup, musztarda i majonez light to kluczowe składniki karkówki kebabowej. Mieszanka tych smaków tworzy soczyste i aromatyczne danie, które przypomina kebab. Dominuje tu delikatna karkówka, podbijana słodyczą cebuli oraz wyrazistymi akcentami musztardy i keczupu, a całość łagodzi majonez light.
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Cebula czerwona - 300 g
- Keczup - 240 g (1 szklanka)
- Musztarda - 40 g (2 łyżki)
- Majonez light - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa gyros
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Umyj mięso. Pokrój je w plastry o grubości około 2 cm.
- Wymieszaj keczup, musztardę, majonez oraz przyprawę do gyrosa, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- Mięso wymieszaj dokładnie z sosem.
- Do naczynia żaroodpornego wyłóż na dno część mięsa.
- Na mięso dodaj część cebuli i powtórz kilka razy.
- Tak przygotowaną potrawę marynuj w lodówce przez całą noc.
- Po zamarynowaniu nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz mięso z przykrywką przez godzinę do miękkości.
- Ostatnie kilkanaście minut piecz bez przykrycia.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego trochę białka. Ma niewielką ilość węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości