Karkówka duszona z warzywami

Opublikowano: 27.01.2025 r.
Karkówka wieprzowa, cebula, trzy rodzaje papryki (czerwona, zielona, żółta) i pieczarki to główni bohaterowie tego aromatycznego dania. Połączenie tych składników sprawia, że karkówka duszona z warzywami to prawdziwa uczta dla podniebienia - mięciutkie mięso nasączone jest smakiem warzyw i keczupu, tworząc idealną harmonię smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Cebula - 500 g (5 cebul)
- Papryka czerwona - 120 g (1 papryka)
- Papryka zielona - 120 g (1 papryka)
- Papryka żółta - 120 g (1 papryka)
- Pieczarki - 500 g
- Keczup - 480 g
- Przyprawy - przyprawa w płynie do zup i sosów
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w piórka i wyłóż nią dno blaszki od piekarnika, aż cała będzie zakryta.
- Mięso pokrój w plastry i połóż je na cebulę.
- Karczek polej przyprawą w płynie do zup i sosów.
- Na mięso połóż pokrojone papryki, a następnie pokrojone pieczarki w plasterki.
- Całość posmaruj keczupem.
- Na blaszkę od piekarnika z mięsem połóż drugą blaszkę środkiem do dołu.
- Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu, dlatego danie warto również przygotować z chudszego mięsa np. schabu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk