Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa, cebula i bulion drobiowy to podstawowe składniki na pyszną karkówkę duszoną w sosie własnym z cebulą. Danie, w którym delikatne mięso z karkówki zanurzone jest w aromatycznym, gęstym sosie z dodatkiem smażonej cebuli, podbite mąką pszenną. Idealny comfort food, który rozgrzeje i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 200 g
- Bulion drobiowy - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (do obtoczenia mięsa i do sosu)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
- Rozgrzej dobrze patelnię.
- Mięso obtocz w mące z obu stron.
- Wyłóż mięso na gorącą patelnię i smaż około 3 minuty z każdej strony.
- Karkówkę odłóż na bok.
- Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.
- Usmaż ją na patelni po karkówce. Jak cebula się zarumieni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Wlej bulion do cebuli i zagotuj, w międzyczasie dołóż mięso. Duś mięso w ten sposób aż będzie mięciutkie.
- Pod koniec dodaj łyżkę mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody.
- Wymieszaj sos dokładnie, by nie było grudek, dopraw do smaku.
- Karkówka w sosie jest gotowa.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bogaty w tłuszcz, w tym w kwasy tłuszczowe nasycone - niekorzystne dla zdrowia w nadmiarze. Ponadto jest to mięso wysokokaloryczne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości