Karkówka duszona w sosie
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Karkówka wieprzowa, cebula, marchewka i czosnek – to główne składniki, które sprawią, że karkówka duszona w sosie będzie obłędnie smaczna. Duszona na maśle klarowanym, z dodatkiem mąki pszennej dla odpowiedniej konsystencji sosu, tworzy posiłek, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 750 g
- Cebula - 300 g
- Marchewka - 135 g
- Czosnek - 15 g
- Masło klarowane - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, papryka ostra, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Karkówkę umyj i osusz, następnie podziel na plastry. Rozbij. Każdy plaster z obu stron posyp solą i pieprzem.
- Masło klarowane roztop na patelni. Wrzuć plastry karkówki i obsmaż z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona, dodaj pokrojoną w grube pióra cebulę i smaż aż do złotego koloru.
- Następnie zawartość patelni zalej wodą. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę ostrej papryki i wymieszaj.
- Duś 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Duś jeszcze przez około 25 - 30 minut do miękkości mięsa.
- Mąkę rozprowadź w miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmij mięso i odłóż na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając, wlej mąkę. Zagotuj.
- Wrzuć mięso na patelnię i duś jeszcze 2-3 minuty.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny