Karjalanpiirakat
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Ziemniaki, marchewka, mąka żytnia i jajka to podstawa przepisu na karjalanpiirakat, tradycyjne fińskie pierożki. To prosty, ale pyszny posiłek, który w Finlandii jest niemalże kultowy. Idealnie nadaje się na przekąskę, ale i na poważniejsze danie. Połączenie tych składników daje unikalny smak, który warto poznać.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 230 g (2 duże sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka żytnia typ 2000 - 500 g
- Masło klarowane - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki.
- Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.
- Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków.
- W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli.
- Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.
- Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.
- Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Karjalanpiirakat to bardzo zdrowe danie pod względem zawartości składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny