Kargule
Opublikowano: 25.04.2023 r.
Piersi kurczaka, olej rzepakowy, cebula i czerwona papryka - to kluczowe składniki karguli! Z tych prostych produktów można stworzyć coś wyjątkowego w kuchni. Kargule to sycące i smakowite danie z nutą świeżej natki pietruszki, które doskonale wpisuje się w codzienne menu.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana - 20 g (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Papryka czerwona - 150 g (1/2 sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj olej i mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj, dodaj jajka, posiekaną cebulę, paprykę i pietruszkę.
- Dopraw, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
- Łyżką wykładaj porcje masy mięsnej na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż obustronnie.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność, przed podaniem nadmiar tłuszczów warto odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk