Kare raisu

Opublikowano: 14.12.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, dynia, ziemniaki, marchewka, jabłko, cebula, ryż biały – oto najważniejsze składniki na pyszne kare raisu. To japońskie curry z aromatycznym sosem i soczystymi kawałkami mięsa oraz warzyw, które podane z ryżem daje idealne połączenie smaków.
Składniki dla 8 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 700 g
- Dynia - 200 g (ćwierć małej sztuki)
- Ziemniaki późne - 200 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Jabłko - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Masło - 70 g
- Pomidor - 160 g (1 mała sztuka)
- Ryż biały - 500 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, curry, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pokrój polędwicę w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Obierz dynię, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę.
- Zetrzyj imbir na tarce.
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę i imbir.
- Dodaj mięso i obsmaż, aż zrobi się złote.
- Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do potrawy, dopraw cukrem.
- Pokrój jabłko i dodaj do curry.
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Danie podawaj w misce z ryżem.
Komentarz dietetyka
Kare raisu to danie zawierające bardzo dużo cennych składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest także źródłem węglowodanów prostych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny