Karczek pieczony w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r.
Karkówka, cebula, olej rzepakowy i czosnek – to główne składniki, które potrzebujesz, aby zrobić przepyszny karczek pieczony w rękawie. Soczysta karkówka w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i cebulą, doprawiona olejem rzepakowym, sprawia, że danie jest pełne smaku i prostoty. Idealne na domowy obiad!
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1200 g
- Cebula - 200 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Do miski włóż przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, po jednej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do przypraw z olejem włóż mięso i dokładnie pokryj je marynatą. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na dno rękawa do zapiekania ułóż cebulę, a na nią połóż zamarynowane mięso. Rękawa zawiąż z dwóch stron i włóż do naczynia do zapiekania.
- Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 80 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso zarumieniło się).
- Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami na zimno lub na ciepło.
Komentarz dietetyka
Karczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na danie obiadowe, które można podać z sosem. Karczek pieczony po przestudzeniu warto wykorzystać jako wędlinę na kanapki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny