Kapusta zasmażana z boczkiem
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Młoda kapusta, boczek wędzony i cebula - to trio, które króluje w przepisie na kapustę zasmażaną z boczkiem. Całość wzbogacona jest sokiem z cytryny, mąką pszenną i masłem klarowanym. To proste, a jednocześnie pełne smaku danie, które idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki dla 3 porcji:
- Młoda kapusta - 500 g (1/2 główki)
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1 łyżka)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Z kapusty zerwij wierzchnie liście. Opłucz ją i wytnij głąb (z połówki, którą używamy). Następnie pokrój kapustę w paski.
- Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
- Boczek w plastrach pokrój na mniejsze kawałki.
- Kapustę umieść w garnku i wlej tyle wody, aby ją przykryć. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut (aż kapusta będzie miękka).
- Na patelnię wrzuć boczek i przysmażaj go, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i całość wymieszaj. Po ok. 3-4 minutach dodaj masło klarowane.
- Do 1/3 szklanki wody wsyp mąkę i dobrze wymieszaj, aż nie będzie żadnych grudek.
- Gdy na patelni roztopi się masło, wlej wodę z mąką. Mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Odcedź kapustę i umieść ją na patelni z resztą składników.
- Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz czosnkiem granulowanym do smaku.
- Smaż przez 1-2 min, cały czas mieszając, a potem wyłącz palnik.