Kapusta zasmażana
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Kapusta biała, masło, koperek i marchewka – te składniki to podstawa tradycyjnej, polskiej kapusty zasmażanej. Słodko-kwaśna kapusta w połączeniu z delikatnym masłem i świeżym koperkiem tworzy harmonijną całość, a marchewka dodaje odrobinę słodyczy. To danie kojarzy się z domowymi obiadami i prostotą w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 800 g (1 mała główka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (1 duża łyżka)
- Koperek - 25 g (1 pęczek)
- Marchewka - 45 g (1 szt)
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Z kapusty oderwij pierwsze liście i odkrój stwardniałe części. Poszatkują ją dość grubo.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka nalej 2 szklanki wody i włóż kapustę wraz z marchewką. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 45 minut lub do miękkości.
- Do kapusty dodaj drobno posiekany koperek. I dobrze wymieszaj.
- Na patelni roztop kawałek masła, wlej oliwę i dodaj mąkę. Wszystko razem wymieszaj.
- Dodaj zasmażkę do garnka.
- Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
- Całość dobrze wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Ta kapusta jest bardzo ciężkostrawna, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób starszych, dzieci, a także dla tych, z problemami z układem trawiennym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny