Kapusta z pomidorami
Opublikowano: 08.07.2021 r.
Kapusta biała, soczyste pomidory oraz cebula to główne składniki tej pysznej potrawy. Dodajcie do tego przecier pomidorowy, oliwę z oliwek i bulion warzywny, a otrzymacie danie pełne aromatu i smaku. Idealne na ciepłe dni, gdy macie ochotę na coś lekkiego, ale sycącego.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 700 g
- Pomidor - 340 g (2 szt)
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż aż nabierze złotego koloru.
- Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do zawartości garnka. Podsmaż przez 4 minuty, następnie całość zalej bulionem. Dodaj kminek.
- Pomidory obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do kapusty i duś przez 15 minut.
- Całość przypraw solą i pieprzem. Dodaj przecier i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 kolejnych minut.
- Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
To dobry pomysł na zwiększenie w swojej diecie ilości warzyw. Pomidory są świetnym źródłem likopenu, a biała kapusta zawiera wiele cennych witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny