Kapusta z grochem i ziemniakami
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Kapusta kiszona, późne ziemniaki i groch to główne składniki klasycznego dania, które idealnie sprawdzi się jako sycący obiad. Do tego dorzuć cebulę i odrobinę oliwy z oliwek, a otrzymasz coś naprawdę pysznego. Smaki w tej potrawie doskonale się komponują, tworząc rozgrzewający i pełen mocy posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 250 g (pół opakowania)
- Ziemniaki późne - 500 g
- Groch (nasiona) - 200 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Groch przepłucz wodą, następnie przełóż do garnka zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do wymoczonego grochu, dodaj odrobinę soli i kminku, następnie gotuj przez 40 minut do miękkości.
- Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, całość gotuj przez 40 minut, do miękkości.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, by się zarumieniła.
- Groch i ziemniaki rozdrobnij przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaj do nich kapustę i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na danie, jednak bardzo ciężkostrawny, dlatego powinny z niego zrezygnować osoby z chorobami układu trawiennego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny