Kapusta z grochem i grzybami
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Kapusta kiszona, groch, suszone grzyby, bulion warzywny i cebula - oto główne składniki, które tworzą niepowtarzalny smak tej tradycyjnej potrawy. Kapusta z grochem i grzybami to prawdziwy klasyk, który łączy kwaśną kapustę z miękkim grochem i aromatycznymi grzybami. Dodatek cebuli i bulionu sprawia, że danie jest wyjątkowo pełne i sycące.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta kiszona - 800 g (1 mała sztuka)
- Groch (nasiona) - 300 g
- Suszone grzyby - 100 g
- Bulion warzywny - 200 ml
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Groch namocz w czystej wodzie na 12-24 godziny przed gotowaniem.
- Poszatkuj kapustę kiszoną. Namocz grzyby we wrzącej wodzie, aż zmiękną i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ugotuj groch w 4 litrach wody z solą do miękkości.
- Kapustę kiszoną oraz grzyby umieść w garnku, zalej bulionem dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek i gotuj na wolnym ogniu 35-40 minut.
- Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Dodaj także ugotowany groch i wymieszaj dokładnie.
- Dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Kapusta z grochem i grzybami to zdrowe i pełne witamin i minerałów danie spożywane głównie na święta. Kapusta z grochem i grzybami może śmiało zastępować dania mięsne w naszej diecie. Wystarczy dodatek skrobiowy aby białko z rośliny strączkowej było białkiem pełnowartościowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny