Kapusta z grochem
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Kapusta kiszona, groch i cebula to trio, które tworzy bazę tradycyjnej kapusty z grochem. Do tego dochodzi jeszcze kawałek czerwonej cebuli i solidna porcja masła klarowanego, które nadają potrawie głębię smaku. Przepis na prosty, domowy obiad, który smakuje naprawdę wyjątkowo!
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta kiszona - 770 g (7 szklanek)
- Groch (nasiona) - 285 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Groch umieć w garnku i zalej wodą. Odstaw na kilka godzin.
- Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Groch gotuj ok. 50-55 min (do miękkości).
- Kapustę umieść w dużym garnku. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka czarnego pieprzu. Dolej nieco wody i gotuj kapustę ok. 45 min (do miękkości).
- Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj obie cebule i podsmażaj je ok. 3-4 min do zeszklenia.
- Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i ugotowany groch. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.
- Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.