Kapusta włoska zasmażana
Opublikowano: 24.04.2024 r.
Kapusta włoska, cebula, masło, cukier i ocet spirytusowy to składniki, które tworzą podstawę zasmażanej kapusty, będącej idealnym dodatkiem do obiadu. Główka kapusty włoskiej w połączeniu z karmelizowaną cebulą i delikatnym aromatem masła sprawia, że danie zyskuje słodko-kwaśny smak, wzmacniany dodatkiem cukru i octu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta włoska - 1000 g (1 główka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Ocet spirytusowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę dokładnie umyj, osusz i poszatkuj.
- Przełóż kapustę do garnka i zalej wodą.
- Następnie wsyp cukier oraz sól. Gotuj kapustę do miękkości.
- W tym czasie obierz cebulę i poszatkuj. Podsmaż cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj mąkę, smaż przez 2 minuty, następnie dolej odrobinę mleka lub wody.
- Zasmażkę dodaj do ugotowanej kapusty i całość wymieszaj.
- Możesz doprawić kapustę świeżo mielonym pieprzem.
Komentarz dietetyka
Do kapusty możesz dodać drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewkę oraz posiekany koperek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk