Kapusta wigilijna
Opublikowano: 10.11.2021 r.
Kapusta kiszona, olej rzepakowy, cebula i suszone grzyby to kluczowe składniki świątecznego klasyku - kapusty wigilijnej. Ta mieszanka smakuje naprawdę niepowtarzalnie, łącząc w sobie cierpko-słodkie nuty kiszonej kapusty z delikatną, aromatyczną cebulką i grzybami. Idealna potrawa na wigilijny stół, która zachwyca bogactwem smaków i tradycyjnymi akcentami.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Marchewka - 60 g
- Cebula - 350 g
- Suszone grzyby - 60 g
- Cukier - 9 g (1,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Poprzedniego dnia nastaw grzyby do moczenia. Najlepiej zalać je zimną wodą i zostawić w misce do moczenia na jedną noc, a następnego dnia zacząć przygotowywać potrawę.
- Kapustę (bez soku) dodaj do garnka.
- Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach i wrzuć do kapusty.
- Na oleju usmaż cebulkę drobno posiekaną. Powinna być miękka.
- Do garnka z kapustą i marchewka dodaj zawartość patelni. Wrzuć też 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, cukier i pieprz.
- Namoczone grzyby pokrój drobno i dodaj do garnka.
- Do wszystkiego należy wlać około 2 szklanki wody.
- Wymieszaj, przykryj przykrywką i zagotuj wszystko.
- Gotowanie powinno potrwać tyle, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie (czyli około 1,5 do 2 godzin). Podczas gotowania może być potrzeba dodawania wody.
- Dopraw ostatecznie kapustę do smaku po ugotowaniu. Kapusta jest gotowa.
Komentarz dietetyka
Przepis składa się z warzyw, grzybów i odrobiny oleju. Jest niskokaloryczny, nie zawiera mięsa. Może być ciężkostrawny dla niektórych osób. Zwłaszcza należy unikać podawania potraw z grzybami dzieciom poniżej 12 roku życia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości