Kapusta na krótko

Opublikowano: 02.11.2021 r.
Młoda kapusta, masło, boczek wędzony i cebula to podstawowe składniki tradycyjnej kapusty na krótko. To proste, ale niesamowicie aromatyczne danie, którego sekretem jest wędzony boczek nadający całości wyrazisty smak. Smażona cebula i rozpływające się masło dopełniają całości, tworząc smaczne i sycące danie. Idealne jako dodatek lub samodzielna potrawa!
Składniki dla 4 porcji:
- Młoda kapusta - 400 g (1/2 główki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Boczek wędzony bez kości - 40 g (2 plastry)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści.
- Drobno poszatkuj i przełóż do garnka.
- Zalej szklanką wody i gotuj około 30 minut.
- Na patelni rozpuść masło, podsmaż boczek i cebulkę.
- Dodaj do garnka z kapustą i duś do momentu, aż nie będzie delikatna i miękka.
Komentarz dietetyka
Młoda kapusta to bogactwo witamin C,A,E, K oraz witamin z grupy B, dlatego powinniśmy sięgać po nią często jako dodatek do dan obiadowych.
~ Oliwia Gawron, dietetyk