Kapusta kiszona w słoikach
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Kapusta biała, marchewka i sól to trio, które tworzy idealną bazę do klasycznej, domowej kapusty kiszonej w słoikach. Kapusta dodaje chrupkości, marchewka delikatnej słodyczy, a sól jest kluczowym składnikiem w procesie kiszenia, nadającym całości ten charakterystyczny, kwaśny smak. Jeśli masz te składniki pod ręką, to możesz zacząć przygotowywać ten prosty, ale smakowity przysmak!
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 2000 g
- Marchewka - 100 g
- Sól - 40 g (kamienna, jodowana)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, słoik 400 g, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę oczyść z brudnych i uszkodzonych liście. Opłucz kapustę pod bieżącą wodą.
- Poszatkuj kapustę na cienkie paseczki na szatkownicy. Przełóż do dużej miski.
- Posyp kapustę solą (20 g soli na 1 kg kapusty, czyli około 40 g).
- Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Kapustę wymieszaj dłońmi, dodatkowo ją ugniatając. Odstaw na godzinę by puściła sok.
- Umyj i wyparz słoiki.
- Kapustę nakładaj do słoików, dobrze dociskając, tak by usunąć powietrze spomiędzy warzyw. Do uciskania możesz użyć tłuczka lub drewnianej łyżki.
- Napełnij słoiki do 3/4 wysokości, by nie kipiały.
- Słoiki zakręć nie za mocno. Odstaw w ciemne miejsce najlepiej na tacy. Przez pierwsze 3 dni nie trzeba do nich zaglądać.
- Jeśli jest bardzo ciepło i wieczko mocno się wybrzuszyło, to odkręć pokrywki i wypuść nadmiar gazów. Jeśli zaś mocno kipi, to odkręć i jeszcze raz ugnieć kapustę wyparzoną łyżką i zakręć słoiki.
- Kapusta będzie lekko ukiszona już po 5-6 dniach. Spróbuj i zdecyduj czy chcesz, by była mocniej ukiszona. Jeśli nie to schowaj słoiki w lodówce.
Komentarz dietetyka
Kiszonki to dobre źródło probiotyków wspierających pracę układu pokarmowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk