Kapusta gotowana
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Kapusta biała, cebula i masło roślinne to trio, które sprawi, że gotowana kapusta nabierze wyjątkowego smaku. Prosty przepis oparty na tych podstawowych składnikach to doskonały sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego dania, które idealnie wpasuje się w każdą kuchnię.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 500 g
- Cebula - 50 g (1 sztuka)
- Masło roślinne - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. Następnie włóż ją do garnka i zalej wodą tak, aby cała była przykryta. Następnie kapustę posól i ugotuj.
- W czasie gotowania kapusty cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni na rozpuszczonym maśle.
- Gdy kapusta będzie już miękka odcedź ją , dodaj podsmażoną cebulkę z tłuszczem oraz dopraw do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
- Składniki dokładnie wymieszaj i całość pozostaw na kilka godzin.
- Kapustę możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Kapusta gotowana to doskonała propozycja na dodatek warzywny do dania głównego podczas obiadu. Kapusta i cebula użyte do przygotowania potrawy są produktami, które zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny