Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Kapusta czerwona, cebula i marchewka tworzą zgrany zespół w tym przepisie na kapustę w zalewie słodko-kwaśnej. Dzięki odpowiedniej ilości cukru, danie zaskakuje idealną równowagą między słodkim a kwaśnym smakiem. Prosty przepis, który z transformacją banalnych warzyw w coś wyjątkowego, skradnie serca na każdym stole.
Składniki dla 20 porcji:
- Kapusta czerwona - 1500 g
- Cebula - 500 g
- Marchewka - 500 g
- Cukier - 220 g
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, duża miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Posiekaj kapustę drobno. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Warzywa umieść w misce, dodaj około 2 łyżki soli i wymieszaj ze sobą.
- Odstaw warzywa na bok na około 3 godziny.
- 1 litr wody, 1 szklankę octu, cukier, 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie zagotuj w dużym garnku.
- Dodaj warzywa i gotuj do miękkości.
- Po ugotowaniu spróbuj i zobacz czy trzeba dodać więcej soli.
- Wyłóż sałatkę z kapusty do słoików.
- Zakręć szczelnie i pasteryzuj około 25 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bezglutenowy, wegański. Nie zawiera tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości