Kapusta czerwona na ciepło
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Kapusta czerwona, jabłko i cebula to trio, które daje tej potrawie niepowtarzalny smak. Olej rzepakowy i sok z cytryny dodają jej nieco głębi i świeżości. Całość jest podduszona na ciepło, co sprawia, że kapusta staje się miękka i lekko słodka, idealna jako dodatek do dań głównych.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta czerwona - 800 g (1 główka około 1 kg)
- Jabłko - 160 g (1 średnie)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i duś aż będzie delikatnie złota.
- Dodaj cienko posiekaną kapustę, sporą szczyptę soli, sok z cytryny i 1 szklankę wody.
- Gotuj bez przykrycia na małym ogniu prze około 25 minut.
- Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj do kapusty.
- Gotuj 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa propozycja dodatku do obiadu, która pasuje do wielu dań. Urozmaicisz swoje potrawy o pyszny dodatek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki