Kapusta czerwona duszona

Opublikowano: 02.11.2021 r.
Kapusta czerwona, masło i jabłko to zgrana ekipa w kuchni! Kapusta duszona nabiera wyjątkowego smaku, gdy połączymy ją z odrobiną masła i soczystym jabłkiem. Dodanie koperku nadaje całości świeżości i aromatu. Taki zestaw składników sprawia, że kapusta staje się prawdziwą gwiazdą obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta czerwona - 800 g (1 główka)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Jabłko - 120 g (1 sztuka)
- Koperek - 20 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kapustę przekrój na pół, usuń głąb.
- Drobno poszatkuj kapustę.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj kapustę.
- Dokładnie wymieszaj i duś 15 minut.
- Dodaj starte jabłko i przyprawy.
- Dodaj szklankę wody i duś do momentu, aż kapusta nie zmięknie.
Komentarz dietetyka
Zamiast smalcu tak jak w tradycyjnej wersji, użyj masła.
~ Oliwia Gawron, dietetyk