Kapusta czerwona do słoików
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Kapusta czerwona, cebula i jabłka to trio, które stanowi podstawę tej pysznej kapusty czerwonej do słoików. Dodatek octu spirytusowego nadaje jej wyjątkowego, pikantnego smaku. Razem tworzą idealny zestaw do przygotowania przetworu, który będzie świetnym dodatkiem do obiadu przez cały rok.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta czerwona - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Jabłko - 300 g (2 jabłka)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, miska, słoik 400 g
Przepis krok po kroku
- Kapustę posiekaj na drobne kawałki.
- Zasyp ją solą i pozostaw tak długo, aż zmięknie.
- Jabłka zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Kapustę odciśnij z powstałego soku.
- Dodaj do niej jabłka, cebulę i pieprz.
- W garnku zrób zalewkę do kapusty z octu, 1/2 l wody, cukru i ziela angielskiego.
- Zagotuj ją.
- Kapustę połącz z zalewą i odstaw do wystygnięcia.
- Gotową przełóż do słoików, które dokładnie zamknij.
- Na koniec pasteryzuj je około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Surówka z kapusty czerwonej to doskonały dodatek do dania głównego, posiadający wiele wartości odżywczych. Dodatkowo surówka posiada niski indeks glikemiczny.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk