Kapusta biała zasmażana
Opublikowano: 24.09.2023 r.
Cebula, biała kapusta i masło to trio, które tworzy bazę do niesamowicie smacznej kapusty białej zasmażanej. Do tego dodajemy trochę mąki pszennej i świeży koperek, aby nadać daniu wyjątkowy charakter. Kapusta biała zasmażana to idealny dodatek do wielu tradycyjnych polskich potraw, pełen aromatu i ciepła domowej kuchni.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 750 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj przy użyciu szatkownicy.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i podsmaż na niej kapustę oraz cebulę. Składniki smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie kapustę podlej trzema szklankami wody, dodaj 2 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i duś przez około 30 minut.
- Do kapusty dodaj pozostałe masło oraz mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Koper umyj, osusz i posiekaj. Następnie dodaj go do kapusty.
- Kapustę zasmażaną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Tak przygotowaną kapustę podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.
Komentarz dietetyka
Kapusta biała zasmażana to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Kapusta stanowi dobre źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny