Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Bulion drobiowy, biała kapusta, średnie ziemniaki, cebula i podwawelska kiełbasa - te składniki tworzą smakowitą bazę dla kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Połączone z marchewką, mąką, śmietanką kremową i odrobiną oleju rzepakowego, tworzą ciepłą, domową zupę, pełną smaku i aromatu, idealną na chłodniejsze dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Kapusta biała - 500 g
- Ziemniaki średnie - 400 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 50 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Kiełbasa podwawelska - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki, cebulę oraz marchewkę. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, cebulę w niewielką kostkę a marchewkę w niewielkie pół plasterki.
- Posiekaj drobno kapustę.
- Kiełbasę pokrój w pół plastry.
- W dużym garnku rozgrzej 1/3 oleju. Podsmaż na nim cebulę oraz kiełbasę.
- Jak kiełbasa i cebula będą zarumienione dodaj marchewkę, ziemniaki oraz kapustę.
- Zalej wszystko bulionem i zagotuj.
- Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Posól i dodaj trochę pieprzu.
- Całość gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Na małą patelnię wsyp mąkę. Podsmaż, by lekko zbrązowiała. Dodaj do niej śmietankę i dokładnie zamieszaj.
- Wlej na patelnię około pół szklanki bulionu i mieszaj tak, by nie było grudek.
- Dodaj do zupy zawartość patelni i wymieszaj całą zupę.
- Podgotuj kilka chwil, dopraw i posyp świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa jest dobrym pomysłem na odżywczy posiłek. Kapusta u niektórych osób może niekorzystnie wpływać na przewód pokarmowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości