Kapuśniak z młodej kapusty
Opublikowano: 02.06.2022 r.
Młoda kapusta, młode ziemniaki, soczysta marchewka, cebula i kiełbasa polska z bulionem drobiowym to główne składniki tego pysznego kapuśniaku. Ten aromatyczny i sycący zupa idealnie wpisuje się do letniego menu. Wykorzystuje świeże warzywa i aromatyczną kiełbasę, dzięki czemu zyska pełnię smaku i świeżości.
Składniki dla 6 porcji:
- Młoda kapusta - 1000 g (1/2 główki)
- Ziemniaki młode - 350 g (5 sztuk)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Kiełbasa polska - 300 g
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj i poszatkuj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj olej i podsmażaj, aż się lekko zeszkli.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmażaj kilka minut, po czym dodaj kapustę, marchew i ziemniaki.
- Dodaj kapustę, ziemniaki i marchewkę. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Przygotuj zasmażkę - rozgrzej patelnię, wsyp mąkę, a gdy się zarumieni, dodaj 2 łyżki oleju.
- Zamieszaj, dodaj ok. 1/2 szklanki wywaru z garnka i wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki. Wlej do garnka z zupą.
Komentarz dietetyka
Kapuśniak to zupa dość ciężkostrawna dlatego u niektórych osób może powodować dolegliwości żołądkowo jelitowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk