Kapuśniak z kiszonej kapusty
Opublikowano: 11.05.2022 r.
Żeberka wieprzowe, wędzony boczek i kapusta kiszona to kluczowe składniki tego kapuśniaka, który świetnie rozgrzewa i syci. Razem z młodymi ziemniakami, cebulą, marchewką i selerem korzeniowym tworzą zupę o bogatym, tradycyjnym smaku. Dodatek pietruszki i masła podkreśla aromaty, a łyżka mąki lekko zagęszcza zupę, nadając jej idealną konsystencję.
Składniki dla 8 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Kapusta kiszona - 400 g
- Ziemniaki młode - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 200 g (1/2 sztuki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Żeberka pokrój na kilka większych części, włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami wody i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.
- Marchew, selera i pietruszkę obierz. Marchew zetrzyj na tarce. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj całą cebulę i przyprawy. Gotuj kolejne 30 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
- Kapustę kiszoną poszatkuj, lekko odciśnij i dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj do garnka.
- Na tej samej patelni podsmaż mąkę z masłem, tworząc zasmażkę.
- Wlej 2-3 chochle wywaru z garnka, wymieszaj, aby nie powstały grudki i dodaj do zupy.
Komentarz dietetyka
Kapuśniak z kiszonej kapusty jest zupą stosunkowo ciężkostrawną, dlatego może być gorzej tolerowany przez osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk