Kapuśniak z kiełbasą
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Kapusta kiszona, kiełbasa domowa, marchewka i cebula – to główne składniki kapuśniaka z kiełbasą, który zrobisz bez problemu w domowej kuchni. Aromatyczna kiszona kapusta i soczysta kiełbasa nadają zupie wyjątkowy, tradycyjny smak. Dodaj do tego trochę marchewki i cebuli podsmażonych na oleju rzepakowym, a całość dopełnią czosnkowe akcenty.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 500 g (2 szklanki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Kiełbasa domowa - 300 g (3 sztuki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka.
- Zalej kapustę wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
- Marchewkę obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
- Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą i gotuj.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
- Gotuj zupę do miękkości wszystkich warzyw.
Komentarz dietetyka
Kapuśniak możesz także przygotować w wersji wege bez mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk