Kapuśniak wegetariański
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Kapusta kiszona, bulion warzywny, marchewka i ziemniaki - to najważniejsze składniki tego kapuśniaku wegetariańskiego, który jest pełen smaku i zdrowia. Połączenie tych warzyw sprawia, że zupa jest sycąca i bogata w witaminy. Delikatny smak bulionu i lekko kwaśna kapusta tworzą perfekcyjne kombo!
Składniki dla 8 porcji:
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Ziemniaki późne - 300 g (3 małe sztuki)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Kapusta kiszona - 800 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - papryka słodka, sos sojowy, oregano
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
- Jak cebula się zeszkli dodaj do niej oregano, paprykę w proszku oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i podgrzej ją przez około 2 minuty.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli i marchewki. Warzywa podsmaż jeszcze przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając danie.
- Po tym czasie wlej połowę bulionu, dodaj sos sojowy i zagotuj na duży ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum, garnek zakryj przykrywką i gotuj przez około 15-20 minut (aż warzywa staną się miękkie).
- Kapustę przepłukać i odciśnij z nadmiaru wody przy użyciu sitka.
- W drugim garnku podgrzej oliwę, dodaj do niej kapustę kiszoną i podsmaż ją przez 3 minuty, następnie zalej ją szklanką wody i duś ją przez 10 minut.
- Do kapusty dodaj resztę bulionu i zagotuj ją.
- Kapustę przełóż do garnka z warzywami i wywarem i zagotuj na większym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
Komentarz dietetyka
Wegetariański kapuśniak to doskonała propozycja nie tylko dla osób eliminujących mięso ze swojego jadłospisu. Jest to doskonały wybór na pyszne danie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dostarczy nam sporych ilości witaminy C.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny