Kapuśniak Thermomix
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Bulion drobiowy, kapusta kiszona, kiełbasa domowa i ziemniaki - to tylko niektóre ze składników, które tworzą wyjątkowy kapuśniak przygotowany w Thermomixie. Dzięki temu zestawieniu smaków, zyskasz naprawdę sycącą i aromatyczną zupę. Dodaj do tego jeszcze przecier pomidorowy i aromatyczną oliwę z oliwek, a uzyskasz pyszny kapuśniak jak u babci.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Kiełbasa domowa - 100 g
- Ziemniaki późne - 250 g (obrane i pokrojone w kostkę)
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 150 g (1 średnia sztuka)
- Kapusta kiszona - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Następnie do naczynia miksującego włóż kapustą kiszoną i rozdrobnij ją 5 sekund/obroty 5.
- Kapustę przełóż do miski.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchew, następnie rozdrobnij 4 sekund/obroty 5.
- Kopystką zgarnij składniki na dno naczynia miksującego.
- Następnie do naczynia dodaj oliwę i składniki duś 3 minuty/120°C/obroty 1.
- Do naczynia wlej bulion drobiowy, dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Składniki gotuj 10 minut/100°C/obroty 1.
- Po tym czasie do naczynia miksując ego dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut/100°C/obroty 1.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj razem z kapustą kiszoną do naczynia miksującego.
- Zupę gotuj 20 minut/100°C/obroty 1.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Kapuśniak Thermomix to doskonała propozycja na smaczną zupę. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny