Kapuśniak na żeberkach
Opublikowano: 04.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, boczek wędzony, kiszona kapusta i ziemniaki to kluczowe składniki świetnego kapuśniaku na żeberkach. Dodaj do tego cebulę, marchewkę i pietruszkę, żeby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna i sycąca. Połączenie mięsnych smaków z kwaśną kapustą i warzywami tworzy pełną smaku, domową zupę idealną na chłodne dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g (Surowe)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ziemniaki późne - 400 g
- Marchewka - 50 g (1 średnia marchewka)
- Pietruszka - 27 g (1 mała pietruszka)
- Kapusta kiszona - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duży garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Żeberka potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej je 2 l wody i zagotuj. Zbierz szumowiny i zmniejsz ogień. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki soli. Żeberka gotuj ok. 40 min.
- Marchewkę i pietruszkę opłucz i obierz. Warzywa pokój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość gotuj 20 min.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i gotuj kolejne 20 min.
- Po tym czasie wyciągnij żeberka. Mięso oddziel od kości i wrzuć do miseczki.
- Kiszoną kapustę poszatkuj i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj do miękkości kapusty ok. 35 min.
- Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na suchą patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę pokrój w kostkę i wrzuć do boczku. Całość smaż jeszcze ok. 3-4 min (ciągle mieszając).
- Boczek z cebulą dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie dodaj 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, a także mięso obrane z kości.