Kapuśniak
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Piersi kurczaka, kapusta kiszona, młode ziemniaki i marchewka to podstawowe składniki naszego kapuśniaku. To one nadają mu wyjątkowy smak i aromat. Połączenie mięsa, kiszonej kapusty i świeżych warzyw tworzy danie, które rozgrzeje cię w chłodne dni i nasyci domowym ciepłem.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g (1 duża sztuka)
- Kapusta kiszona - 600 g
- Ziemniaki młode - 600 g (8 sztuk)
- Marchewka - 150 g (3 sztuki)
- Seler korzeniowy - 300 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 40 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, podziel na mniejsze części i włóż do garnka.
- Zalej zimną wodą (2 litry) i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30-40 min.
- Marchewkę, selera i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części.
- Cebulę i warzywa dodaj do garnka.
- Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu 40-50 min.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj do miękkości.
- Kapustę odsącz z nadmiaru zalewy, poszatkuj i dodaj do zupy.
- Gotuj 20-30 min.
- Dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Kapuśniak może nie być odpowiednią zupą dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak wzdęcia, zespół jelita drażliwego, a także zgaga, czy refluks, ponieważ kiszona kapusta może je nasilać.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk