Kanie w zalewie octowej
Opublikowano: 04.10.2021 r.
Kanie, cebula i marchewka – to kluczowi bohaterowie tego przepisu na kanie w zalewie octowej. Cukier dodaje słodyczy, a olej rzepakowy świetnie komponuje się z resztą składników. Kanie są panierowane w jajku i bułce tartej przed wstępnym smażeniem, co nadaje im wyjątkowego chrupnięcia.
Składniki dla 8 porcji:
- Kanie - 1000 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 100 g
- Cukier - 72 g (6 łyżek)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cebula - 150 g
- Marchewka - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Umyj i oczyść kanie. Osusz je ściereczką albo ręcznikiem papierowym.
- Podziel kanie na mniejsze kawałki, mogą być paski (muszą zmieścić się do słoika).
- Rozgrzej na patelni olej.
- Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem.
- Panieruj grzyby w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż grzyby na złoty kolor. Można je odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.
- Pokrój obraną cebulę i marchewkę w plasterki.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody, szklankę octu, cukier, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego, marchewkę oraz cebulę.
- W tym czasie wyłóż grzyby do słoików.
- Grzyby zalej zalewą.
- Zakręć słoiki.
- W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki. Gotuj je 20 minut (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików.
- Wyjmij słoiki i układaj wieczkiem do dołu.
- Są gotowe do jedzenia po 3 dniach.
Komentarz dietetyka
Z uwagi na ciężkostrawność grzybów nie są one zalecane każdemu. Nie należy podawać ich osobom starszym i dzieciom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości