Kanie marynowane
Opublikowano: 05.10.2021 r.
Kanie, marchewka, cebula i cukier to podstawowe składniki odjazdowego przepisu na kanie marynowane. Ten tradycyjny sposób na marynowanie kani jest prosty, aczkolwiek smakowity. Wyobraź sobie, jak delikatne grzyby i chrupiąca marchewka, połączone z aromatyczną cebulą i subtelną nutą słodyczy, tworzą wspaniałe danie.
Składniki dla 8 porcji:
- Kanie - 1000 g
- Marchewka - 45 g
- Cebula - 100 g
- Cukier - 48 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, metalowe sito, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Zacznij od oczyszczenia kani. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Kanie zalej woda i ugotuj w wodzie z łyżką soli. Gotuj 10 minut o momentu, gdy woda się zagotuje.
- Można w tym czasie zrobić zalewę. 4 szklanki wody wlej do garnka i dodaj 2 szklanki octu, 2 łyżki soli i cukier. Zagotuj.
- Ugotowane grzyby wyłóż na sitko i zalej zimną wodą. Włóż do słoików.
- Do słoików dodaj po 2 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy, po jednym ząbku czosnku, marchewkę i cebulę.
- Zalej Wszystko zalewą, zakręć słoiki i zapasteryzuj (20 minut).
- Grzyby można jeść po miesiącu.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bardzo niskokaloryczny. Jest także ciężkostrawny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości