Kanelbulle
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Mąka, masło, mleko, drożdże, cukier i cynamon – oto główne składniki pysznych szwedzkich kanelbulle, czyli cynamonowych bułeczek. Te miękkie i aromatyczne smakołyki, z chrupiącą skórką i słodkim, cynamonowym wnętrzem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na śniadanie, podwieczorek, albo do kawki!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 540 g
- Cukier - 80 g
- Drożdże suche - 10 g
- Masło - 160 g (80 i 80)
- Mleko 2% - 250 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cynamon - 45 g
- Cukier trzcinowy - 200 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, wałek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ostudź.
- W rondelku roztop drugą część masła.
- Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników, wraz z roztopionym masłem i wyrób.
- Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt.
- Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem z cynamonem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
- Ostrym nożem podziel na równe 12 części.
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny