Kanapka z awokado
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Awokado, chleb żytni razowy, jajko, świeża kolendra, sok z cytryny i rukola – brzmi dobrze, prawda? To główne składniki prostego, ale ekstra pysznego przepisu na kanapkę z awokado. Połączenie kremowego awokado z chrupiącym chlebem, aromatyczną kolendrą i orzeźwiającym sokiem z cytryny sprawi, że zrobisz ją znowu i znowu.
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 140 g (1 sztuka)
- Chleb żytni razowy - 80 g (4 skibki)
- Jajko - 4 szt.
- Kolendra świeża - 30 g (1 garstka)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Rukola - 30 g (1 garść)
- Pomidor - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w plastry.
- Na pieczywie połóż rukolę, dodaj plastry awokado i delikatnie skropl sokiem z cytryny.
- Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.
- Pokrój jajka na ćwiartki i dodaj na kanapkę.
- Dopraw do smaku i posyp obficie posiekaną kolendrą.
- Na końcu dodaj plastry pomidora.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, aby do kanapek wybierać pieczywo dobrej jakości, najlepiej żytnie na zakwasie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk